GIT: “Warning: remote HEAD refers to nonexistent ref, unable to checkout in GIT”

Gewijzigd op Tue, 05 Dec 2017 om 07:19 PM

Deze melding krijg je als de HEAD van jouw GIT-repository (de  pointer naar de actieve branch) wijst naar een niet-bestaande branch. Deze situatie kan je krijgen als je HEAD bijvoorbeeld wijst naar de "master"-branch en je die verwijderd hebt.

Je kan dit oplossen door de branch waarnaar de HEAD wijst aan te maken. Dit kan je doen op 2 manieren:

Via de webinterface, in je repository bij het onderdeel branches. Daar maak je een nieuwe branch aan. Bij initial revision kies je een andere branch waarvan je wilt vertrekken. Dit lukt enkel als je meerdere branches hebt staan.

Als je geen enkele andere branch meer hebt, kan je via de commandline lokaal een nieuwe branch aanmaken. Hiervoor gebruiken we git bash. Dit doe je als volgt:

1. Zoek op via de webinterface naar welke branch je HEAD wijst. Dit heb je straks nodig.
  2. Clone het project lokaal (hierbij krijg je de foutmelding uit de titel)
  3. Maak een nieuw bestand aan. Add en commit het lokaal in de branch die je wilt (master is de default). De commando's zijn:
    1. git add * (voegt alle nieuwe, non-versioned bestanden toe)
    2. git commit -am <commitmessage> (voegt de bestanden toe aan de lokale repo)
  4. Push de wijzigingen naar de remote (git.ikdoeict.be in ons geval). Om de naam van je remotes te zien voer je het commando "git remote -v" uit.
    1. git push origin master:master (dit pusht de wijzigingen naar de remote "origin" en pusht de lokale branch "master" naar de remote branch "master". De rechtse branch naam moet overeenkomen met de naam waarnaar je HEAD wijst (zie stap 1). Als deze remote branch nog niet bestaat wordt die op dit moment aangemaakt.
  5. Controleer of je nieuwe branch goed aangemaakt is via de webinterface.