Verbinding maken via VPN

Inleiding

Vanuit de opleiding bieden we jullie veel diensten aan, waarvan sommigen bereikbaar zijn van thuis uit, maar zeker niet allemaal. Om je dezelfde werkomgeving aan te bieden, is er de mogelijkheid om via een virtual private network (VPN) verbinding te maken. Met deze functionaliteit maak je een beveiligde tunnel tussen jouw machine en ons netwerk. Vanaf die tunnel tot stand is gebracht, krijgt jouw machine een IP-adres uit ons netwerk. Dezelfde beperkingen als binnen het schoolnetwerk gelden.

Internettoegang via de VPN is niet toegestaan, dit om te vermijden dat al jullie internetverkeer langs ons moet passeren. Wil je dit toch, kan je dit zelf aanpassen met behulp van dit artikel.

Na het instellen van de VPN kan je bijvoorbeeld aan je bestanden op de H-schijf.

Hoe je verbinding maakt met de VPN, wordt hieronder beschreven

Windows (via vpn2.odisee.be)

1. Ga naar de Windows Store, en installeer daar de Cisco Anyconnect software (gratis):
  2. Ga naar je network settings, en kies ervoor om een VPN toe te voegen:

Aanmelden doe je met je @student.odisee.be account.

Linux (via vpn.odisee.be)

De volgende settings moet maken in Linux. Dit artikel maakt gebruik van Linux Mint

Rechts klikken op het netwerkicoon, vervolgens op Netwerkverbindingen om de netwerken te beheren.

Klik op toevoegen om een VPN-verbinding toe te voegen.

Kies als verbindingstype voor PPTP

Stel de gegevens in zoals in de bovenstaande screenshot. Vul uiteraard je eigen emailadres en wachtwoord in. Klik op Geavanceerd.

Selecteer enkel MSCHAPv2 en kies voor Point-to-Point versleuteling

Klik op de VPN-verbinding om te verbinden.

MAC OS X (oude type vpn)

In bijlage van dit artikel vind je de handleiding voor MAC OS X